Η “χαρτογράφηση”  και η  γενικότερη δομή των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν  το 2021 στην Πρέβεζα  με την ευκαιρία της συμπλήρωσης  200 χρόνων από την  Επανάσταση του 1821 , συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της  αρμόδιας για το θέμα  επιτροπής η οποία έγινε   στο γραφείο του Δημάρχου Πρέβεζας (και προέδρου της) κ. Νίκου Γεωργάκου  με τη συμμετοχή  του  εκπροσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως πρωτοσύγκελου π. Σίμωνα Δημογέροντα , της αντιδημάρχου πολιτισμού κ .Αθηνάς Κωνσταντάκη και του προέδρου του Ιδρύματος “Ακτία Νικόπολις”  κ Νίκου Καράμπελα.

Οι προτάσεις που κατέθεσαν στην πρόσφατη διαβούλευση φορείς και πολίτες της Πρέβεζας  κωδικοποιήθηκαν  από την κ. Κωνσταντάκη  και αποτελούν το  “οργανόγραμμα” γύρω από το οποίο θα κινηθεί ο Δήμος για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν  με ορίζοντα το 2021 αλλά και τα επόμενα έτη.

Αφετηρία των δράσεων θα αποτελέσει  το συνέδριο για την Ελληνική Επανάσταση και τον Οδυσσέα Ανδρούτσο  που θα πραγματοποιηθεί από την Ιερά Μητρόπολη τον  Φεβρουάριο του 2021  ημέρα όπου ο Δήμος θα παρουσιάσει  επίσημα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν.

Οι  Ιερός Βράχος του Ζαλόγγου  και η θυσία των γυναικών του Σουλίου θ’ αποτελέσουν  σημείο αναφοράς  ενώ όπως  ανέφερε ο Δήμαρχος  κ .Νίκος Γεωργάκος στο Ελλάδα 2021   θα κατατεθεί  πρόταση για τη συνολική αναβάθμιση του μνημείου και  του  χώρου που  το περιβάλλει.

Στις βασικές   δράσεις εντάσσονται   επίσης η μελέτη και η ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού που αφορά ιστορικά γεγονότα και αγωνιστές από την περιοχή της Πρέβεζας ,η δημιουργία πρωτότυπου οπτικοακουστικού υλικού και ειδικότερα ντοκιμαντέρ για τις Σουλιώτισσες και  η δημιουργία ιστορικής διαδρομής στον αστικό ιστό .

Το Γ΄ Διεθνές  Επιστημονικό  Συμπόσιο για την Πρέβεζα με πρόταση του κ. Καράμπελα θα  πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2022 προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χρόνος για την οργάνωσή του αλλά και την ένταξη  σε αυτό ενοτήτων που προτάθηκαν από  φορείς.

Οι προτάσεις των φορέων εξάλλου  θα ενταχθούν  στον “χάρτη” των εκδηλώσεων και ενεργό ρόλο θα παίξουν οι ίδιοι αφού ζητούμενο αποτελεί η ενεργοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας και  της μαθητικής κοινότητας.

Η  κ. Κωνσταντάκη εξάλλου προανήγγειλε αναβάθμιση των γιορτών για το Ζάλογγο οι οποίες θα μετατεθούν από τον Αύγουστο για τον Οκτώβριο κάθε  έτους   έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή περισσότερου κόσμου και  των σχολείων της περιοχής.

Η Επιτροπή  Πρέβεζα 2021 βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Ελλάδα 2021   ενώ συναντήσεις   της  θα πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.