Την Πρέβεζα επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία της επιτροπής «Ελλάδα 2021», που αποτελείτο από την πρόεδρο Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και το μέλος της Ολομέλειας, καθηγητή Νίκο Κανελλόπουλο.

«Το 2021, στα εθνικά μας γενέθλια, θα γιορτάσουμε όλοι μαζί το ταξίδι που κάναμε μέχρι τώρα. Ένα ταξίδι δύσκολο κάποιες φορές. Ένα ταξίδι, όμως, μοναδικό και συναρπαστικό. Θα ξανασκεφτούμε όσα σπουδαία καταφέραμε. Θα μάθουμε από τα λάθη και τις αποτυχίες μας. Και έχοντας καλύτερη επίγνωση του εαυτού μας, θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης Ελλάδας» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Την αντιπροσωπεία της Επιτροπής υποδέχθηκε στην πόλη ο δήμαρχος Πρέβεζας, Νίκος Γεωργάκος, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε: «Πρέβεζα σημαίνει πέρασμα. Και αυτό καλούμαστε να πράξουμε για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Ένα πέρασμα από το παρελθόν στο παρόν και ένα πέρασμα από το παρόν στο μέλλον. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Επιτροπή για να εξασφαλίσουμε την επιτυχία της επετείου της επόμενης χρονιάς, η οποία είναι δεδομένη».

Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου
Ιδιαίτερη στιγμή της περιοδείας ήταν η επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στη σκιά του ιστορικού βράχου του Ζαλόγγου, παρουσία του μητροπολίτη της Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομου και του δημάρχου Πρέβεζας. Η σημαντική αυτή Μονή έχει μεγάλη ιστορία, καθώς εδώ μόνασε και εκοιμήθη ο Κοσμάς ο Αιτωλός.

«Στον τόπο αυτό αντηχεί ακόμη ο θρύλος των Σουλιώτισσων και του απαράμιλλου ηρωισμού τους που τόσο έντονα επηρέασε την Ελληνική Επανάσταση. Που γαλούχησε τη λαϊκή συνείδηση και διαμόρφωσε το εθνικό αφήγημα των Ελλήνων στα προεπαναστατικά χρόνια, θεριεύοντας το πάθος για ελευθερία. Που συγκίνησε τους φιλέλληνες σε όλο τον κόσμο και έκανε τον αγώνα των εξεγερμένων, που θα ξεκινούσε λίγα χρόνια μετά, συμπαθή στην Ευρώπη» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής. Εξέφρασε δε, εκ μέρους της επιτροπής «Ελλάδα 2021», σεβασμό και θαυμασμό για τις αντοχή και την πίστη των εκπροσώπων της Εκκλησίας που στάθηκαν και στέκονται κοντά στους απλούς ανθρώπους. Στις δηλώσεις του, ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, υπογράμμισε ότι οι Έλληνες ενωμένοι προοδεύουν και επεσήμανε ιδιαίτερα το στοιχείο της ανθεκτικότητας που χαρακτηρίζει έναν λαό που πέρασε πολλά στην ιστορία του.